Van offline naar hybride gespreksleiding .… mijn coronareis

Van offline naar hybride gespreksleiding .… mijn coronareis
01-07-2020 17:56

10 maart 2020, ik sta op het podium van de Nieuwe kerk in Den Haag voor, wat later blijkt, mijn laatste ouderwetse offline klus. Het gonsde al om ons heen… de corona pandemie breekt uit. Die week beginnen de annuleringen ook binnen te stromen, (overheids-) organisaties wilden het risico niet lopen en kozen het zekere voor het onzekere.

 

Zaterdag 14 maart gingen we, ook zo bleek, voor de laatste keer uiteten voordat wij mijn moeder die avond ging ophalen van het station die terugkwam van een weekje familiebezoek in Duitsland. De dag erna werd om 17.30 tijdens de eerste landelijke persconferentie plotsklaps besloten dat om 18.00 (!) alle horeca in Nederland stand te pede dicht moest. Met verbazing en lichte verontwaardiging hoorden wij dit aan. Kon dat echt, zomaar, zo snel worden besloten in ons Nederland?

 

#OmiCoromi

En gevoel van bezorgdheid, focus én avontuur maakte zich van mij meester. Allereerst moesten we zorgen dat onze jongste dochter, die ook in Duitsland verkeerde voor een stage, terug zou komen naar Nederland voordat de grenzen zouden sluiten.

Alle schaapjes moesten op het droge en daar hoorden onze kinderen maar ook mijn moeder bij. In een gevoel van ‘we zijn op een missie’ richtte we onze Ark van Noach in en zorgden we ervoor dat onze ark voor 6 personen klaar was voor de strijd en het avontuur van Corona. Ik besloot op de eerste dag van de officiële coronalockdown het avontuur met mijn moeder vast te leggen in een dagelijkse vlog #omicoromi, niet wetende dat ik dit 56 dagen vol zou houden.

 

#Goededagvoorzitters

Toen de ark was ingericht kwam ook de realiteitszin weer terug: geld! Hoe ging ik zorgen dat we konden blijven varen? Met de collega’s van onze vakgroep Goededagvoorzitters werd er druk uitgewisseld: welke vergadertool paste het beste: ZOOM, Jitske, Teams, WEbex? Welke tools moesten we aanschaffen: groen scherm, headsets, profi mics? En hoe deden we het eigenlijk op beeld: felgekleurd jasje, haar vast of los, recht in de lens of iets eronder?  En hoe bleef het onderhoudend en interactief? Meteen greep ik de kans aan om te oefenen. We organiseerden online meetings en gingen los op elkaar. Wat werkt wel en wat niet? En wat was het fijn om zo sámen te leren en te delen, we vonden elkaar in dezelfde zorgen en hadden dezelfde onzekerheden. We vingen elkaar op als echte vrienden.

 

#Iedereenlive

En door de energie die door het web ging kwam de ark in beweging. Ik kreeg via de kans om betrokken te raken bij IedereenLive, een nieuwe vorm van televisie die geheel werd gemaakt vanuit onze woonkamers. We schakelden van woonkamer naar woonkamer om verhalen te verzamelen uit het hele land. Ik begon eerst als redacteur en al snel ook als presentator. Het gaf me enorm veel energie om zo onverwachts met zoveel inspirerende mensen, voor én achter de schermen te mogen werken. Ware cadeautjes, elke dag uitgepakt op de ark.

 

#onlinemoderator

We voeren verder in onze coronabubbel. Het weer zat mee en de sfeer was ongelofelijk goed. Mijn moeder’s aanwezigheid was een nog groter cadeau: ons hele gezin kon zich laven aan haar energie en inspiratie.

 

En toen kwam dat eerste telefoontje; de burgemeester van Noordwijk wilde een maatschappelijk alliantie opzetten om de uitdagingen van deze tijd aan te kunnen, en of ik daarbij kon ondersteunen. De eerste betaalde opdracht was binnen! En daar bleef het niet bij. Een vaste opdrachtgever van mij Louder, had het 100-jarige jubileum van haar klant Smeva omgebouwd naar een online-uitzending die ik mocht presenteren. Ik zei ‘ja’ tegen een vraag een online brainstormsessie te organiseren voor OCW over de Rijksbrede Communicatiecampagne Informatiehuishouding en dook in de wereld van Mural, waar ik dankzij onze vakgroep Goededagvoorziters mee bekend was geraakt. Twee inhoudelijke Zoom sessies volgde voor Rijkswaterstaat en Accez over de Terr Agenda en Duurzame Identiteiten, die we met interactie, polls en live muziek, zo wisten vorm te geven dat ze prima konden concurreren met een ouderwetse live bijeenkomst. En als klap op de vuurpijl werd ik ook gevraagd voor het live webinar met onze nationale zwemheld Maarten van der Weijden.

 

#WatNu?

De scholen en de opvang gingen weer open. De coronamaatregelen versoepelden en mijn moeder besloot na 56 dagen weer op haar eigen schip verder te varen. Mijn ark bleek zeewaardig en voer door over de coronazee met soms woeste golven maar ook onverwachte aangename havens.

Persconferentie na persconferentie volgde tot de dag dat de laatste werd aangekondigd. Op 24 juni vertelde onze premier dat vanaf 1 juli er weer groepen tot 100 personen bij elkaar mochten komen. De evenementensector liet zich horen! Ze voelden de noodzaak om te laten zien hoe dat er uit zou kunnen zien in een hybride vorm. Het Sprekershuys, DeFabrique en BijmanAV sloegen de handen ineen en organiseerden het driedaagse #WatNu? event. En hoe trots was ik toen zij mij vroegen de talkshow op de tweede dag te modereren over (mentale) gezondheid met onder meer Diederick Gommers.

 

#Coronainterbellum

Het klinkt gek maar met lichte weemoed sluit ik deze bijzondere coronalockdown periode af. Na een zomerstop begint het coronainterbellum met prachtige opdrachten in het verschiet.  Geweldig blij ben ik met de opdracht om een week lang , elke dag, een twee uur durende talkshow te maken met designers over Nederlands design en de grote maatschappelijke opgaves tijdens de DutchDesignweek. Maar ook de nieuwe hybride vormen die ontstaan zijn uitdagend. Zo mag ik voor Rijkswaterstaat het hybride FollowUpFestival modereren en nemen we feestelijk afscheid van Fred Paling, voorzitter UWV tijdens een hybride talkshow over Vakmanschap. Ook vieren we live-online het 5 jarige jubileum van de GOR Rijk en openen we het Haagse Onderwijsjaar met een wervelende onlineshow.

 

Normaal zal het niet meer worden, maar leuker kunnen we het niet maken!

reacties  0 reacties reageren