Getraind en geslepen

08-02-2017 13:24

Vaak ben ik een dagvoorzitter die mensen wil laten stralen. Die probeert het beste van iemand naar voren te brengen, en die ze een steuntje in de rug geeft als ze nog niet veel ervaring op een podium hebben. Ik ben dan kritisch, maar mild. Hoe anders is dat als ik een politicus voor me heb. Geen sprake meer van mildheid, maar discussies en vragen op het scherpst van de snede. Dan geniet ik echt!

 

Bij politieke debatten gaat mijn hart open. Dan mag ik vlijmscherp zijn, de politici dicht op de huid zitten. Ik hoef ze niet te sparen. Zij zijn getraind en geraffineerd in het debatteren. Dat is pas sport! Hoe pak ik zoiets doorgaans aan? Al verschillende keren mocht ik lijsttrekkersdebatten leiden voor het COC, in 2014 bijvoorbeeld voor de Europese verkiezingen. Een deel van het plezier lag toen voor mij al in het feit dat ik betrokken was bij de samenstelling van het hele programma. Samen stellingen bedenken. Hoe gaan we de deelnemers aan het debat introduceren, en hoe betrekken we de zaal erbij? Ik deed hier kleine interviews, zodat bepaalde lijsttrekkers specifieke thema’s konden introduceren. In het debat daagde ik de dames en heren uit stelling te nemen en expliciet te maken wat hun standpunten waren. Zodat daar weer op gereageerd op kan worden. Een mooie formule en succesvol!

 

De toonzetting tijdens ‘het roze lijsstrekkersdebat’ voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was wel een tikje heftiger. Een debat met tien lijststrekkers, met geen minI interviews of debatten. De tijd was dus niet verdeeld. Maar ik stelde wel een regel: ‘hoe concreter en meer to the point u bent, hoe meer spreektijd u van mij krijgt.’ Om die concrete antwoorden ging het me, want ik had een opdracht meegekregen. De opdrachtgever wilde van de verschillende partijen expliciete verkiezingsbeloften op bepaalde thema’s. Zoals: Wat ga je doen met het feit dat iemand voor een paspoort nog steeds ‘man’ of ‘vrouw’ moet aanvinken. Dat geeft problemen voor iemand die de genderidentiteit heeft veranderd. Of: Mogen scholen ook in de toekomst op basis van hun religieuze overtuiging openlijk lesbische en homoseksuele leerlingen en docenten van school sturen of ontslaan? Spannende stof. Ik was die avond scherp, streng, en voor sommigen misschien wel meedogenloos.

 

Een van de politici had moeite concreet te antwoorden; hij was te lang van stof, nam een flinke aanloop om zijn punt te maken. Daarom onderbrak ik hem: die tijd kreeg hij niet; precies zoals was afgesproken. Daarop gaf hij me commentaar, dat ik hem niet fair behandelde. En werd echt boos toen ik de afspraak herhaalde: bent u concreet, dan krijgt u meer tijd. De zaal leefde intens mee, ze applaudisseerden bij instemming met goede standpunten, of jouwden iemand uit als ze het oneens waren. Veel energie en dynamiek dus, waarin de betreffende politicus zich maar met moeite staande hield.

 

Ook na het debat bleef zijn boosheid hangen: hij weigerde me een hand te geven. Deze man zou me nooit meer als gespreksleider willen hebben, dat maakte hij wel duidelijk. Dat raakte me natuurlijk, maar het was onvermijdelijk.

 

En nu komen ze er weer aan…, de politieke debatten. Op tv en in het land. Ik zit er klaar voor, kijk er naar uit. Ga me laten inspireren en zorg dat ik zelf ook weer in de startblokken sta.

images.jpg
reacties  0 reacties reageren