Verkleed-act

Verkleed-act
11-04-2016 12:19

Bloednerveus. In tijden ben ik niet zo zenuwachtig geweest. Zal ik de rust vinden om langzaam te praten, zal ik niets vergeten te vertellen, en - het belangrijkste - zal ik me in vijf minuten drie keer kunnen verkleden? 

 

Het leek me een briljant idee. Een verkleed-act als opening voor het congres Nationaal Park van Wereldklasse, waar ik dagvoorzitter zou zijn. Met kleding kon ik laten zien welke functie Nationale Parken, zoals de Hoge Veluwe zoal kunnen hebben. Ik kom op in een overall, met laarzen en een sjaal, en binnen de vijf minuten die het loeistrak geprogrammeerde congres me gunt, trek ik steeds meer uit. Aandacht verzekerd, dacht ik zo. Ik leer mijn cursisten tenslotte ook altijd dat ze een pakkende opening moeten hebben voor een presentatie of congres: onmiddellijk de aandacht pakken.

 

Daar sta ik nu zelf en ervaar weer even door welke hel zíj gaan als ze voor het eerst het podium op moeten. Een kurkdroge mond, hartslag niveau raceauto, allerlei gedachten die door m’n hoofd schieten. De tekst volgen, die ik dit keer van tevoren bedacht heb. Het programma toelichten. De tijd in de gaten houden. Straks Prinses Laurentien een hand geven, staatssecretaris Martijn van Dam en Pieter van Vollenhove begroeten. En me – op het podium - drie kleer verkleden. Maar het gaat goed! Onder elke outfit zit een nieuwe, totdat een kleurrijke jurk tevoorschijn komt, ik rode schoenen aantrek en een rode hoed opzet. Dat is kleding om naar een leuk cultuurfestival te gaan, of een mooi concert. In een Nationaal Park kun je veel meer dan alleen met kinderen, man en hond wandelen in je makkelijke kloffie, wilde ik maar zeggen.

 

Ik merk dat mijn ‘performance’ aanslaat, dat het me ligt om zoiets te doen. Wat een ontdekking om te voelen hoe spannend en gaaf ik dit vind. Voor vijf minuten midden in de belangstelling staan, verder weg van mijn publiek dan anders, en met alleen mezelf als ‘materiaal’. ‘Uit je comfortzone Anouschka,’ zei iemand laatst, ‘dat is soms nodig om écht te blijven.’

 

 

reacties  0 reacties reageren